Zorg
Bergweide biedt warme en liefdevolle zorg. Wij verplaatsen ons telkens in de bewoner, dat is onze kracht. De bewoners voelen zich thuis bij ons. We besteden veel aandacht aan de nieuwe bewoners en hun naasten als zij bij Bergweide komen wonen. De dierbaren zijn en blijven heel belangrijk en betrokken. Het gaat er ons om dat een bewoner een plezierig leven heeft en zich thuis voelt. Daar passen wij onze zorg op aan.
Belevingsgerichte zorg
Met onze belevingsgerichte zorg treden we in de beleving van de ander. Dat wil zeggen dat als een bewoner verdrietig is, we op zoek gaan naar de emotie. We zoeken en vragen door en richten ons op datgene waar de bewoner behoefte aan heeft. We proberen mee te gaan in de belevingswereld. Alle medewerkers worden hierin geschoold en coaches zorgen ervoor dat deze zorgvisie geborgd blijft. We gaan uit van wat kan en niet van wat niet kan.
Wat waren de waardes van de bewoner tijdens zijn of haar leven? Daar houden we rekening mee. Als een bewoner altijd graag mooie kleding heeft gedragen dan is het belangrijk om dat te blijven doen. En als bewoners met dementie teruggaan naar hun kinderjaren dan behandelen we hen niet als een kind.
In de belevingsgerichte zorg geldt ook een belevingsgerichte benadering naar familie, contactpersonen, medewerkers en vrijwilligers.
Wet Zorg en Dwang
De Wet Zorg en Dwang (Wzd) regelt de rechten bij onvrijwillige zorg of onvrijwillige opname van mensen met een psychogeriatrische aandoening (zoals dementie). De Wzd ziet toe op de inzet van vrijheids-beperkende maatregelen. De kern van de wet is 'Nee, tenzij'. Het uitgangspunt is dat dwangmaatregelen niet thuishoren in o.a. de zorg voor ouderen. Gevaarlijke situaties moeten altijd met vrijwillige zorg worden opgelost, ook bij ernstig probleemgedrag. Het beleid in Bergweide is er op gericht geen onvrijwillige zorg toe te passen bij bewoners en cliënten. Uitgangspunt van het beleid is dat onvrijwillige zorg weloverwogen wordt toegepast en alleen als alle andere mogelijkheden zijn uitgeput.
Medische en paramedische zorg
Indien u geïndiceerd bent voor zorg met behandeling dan ontvangt u de medische en paramedische zorg vanuit Bergweide. Hiervoor werken wij samen met Novicare, een dienstverlener in behandelzorg. We beschikken over de volgende professionele behandelzorg.
Specialist ouderengeneeskunde
De specialist ouderengeneeskunde is zeven dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar. De specialist ouderengeneeskunde is gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van mensen met chronische meervoudige aandoeningen. Wanneer de arts klachten bespreekt, wordt er ook naar andere aspecten die een rol kunnen spelen gekeken. Soms is een ziekte niet meer te genezen maar wordt er wel samen naar een betere kwaliteit van leven gekeken. Er is aandacht voor het totaalbeeld van de mens zoals de fysieke, sociale, emotionele en psychische gesteldheid. De arts doet dit in nauwe samenwerking met andere behandelaren zoals de psycholoog en therapeuten.
Verpleegkundig specialist
Verpleegkundig specialisten zijn verpleegkundigen met jarenlange ervaring die een 2-jarige medische specialisatie hebben gevolgd. Ze zijn bevoegd om zelf te behandelen. Ze zijn bekwaam in veel medische handelingen en mogen medicatie voorschrijven. Bij meer complexe medische behandelingen overlegt de verpleegkundig specialist met de specialist ouderengeneeskunde. Eventueel neemt die de behandeling (tijdelijk) over. Een kwaliteit van de verpleegkundig specialist is dat hij ook met de bril van een verpleegkundige naar uw problemen kijkt: handig in de samenwerking met de verzorgden op de afdeling.
Naast de specialist ouderengeneeskunde zijn er nog diverse behandelaars aan Bergweide verbonden. Onze specialisten werken samen. Zij kunnen wanneer dat nodig is voor advies of hulp ook terugvallen op een revalidatiearts, psychiater, neuroloog, instrumentenmaker, orthopeed, schoenmaker en gehoorspecialist.
Psycholoog en specialist onbegrepen gedrag
Indien nodig doet de specialist ouderengeneeskunde een beroep op de deskundigheid van een psycholoog. De psycholoog onderzoekt en behandelt bewoners en adviseert onze medewerkers in de omgang met onbegrepen gedrag.
Bergweide heeft hbo-verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in het omgaan met onbegrepen gedrag. Zij observeren en analyseren dit samen met het team. Tevens stellen zij een behandelplan op dat periodiek geëvalueerd wordt. Met deze expertise zijn onze medewerkers beter in staat om met onbegregepen gedrag om te gaan.
Overige paramedische zorg
Onze geriatrie fysiotherapeut is gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen. De geriatrie fysiotherapeut biedt de bewoner hulp, begeleiding en oplossingen aan. Oefentherapie is hierbij van het grootste belang. Deze therapie is gericht op het behouden en herwinnen van mobiliteit en zelfstandigheid, of het leren omgaan met verlies daarvan. Ook begeleidt en adviseert de geriatrie fysiotherapeut familieleden en eventuele mantelzorgers over bijvoorbeeld het ziektebeeld, de behandeling, verplaatsingen, dagelijkse handelingen en hulpmiddelen.
Soms gaan dagelijkse handelingen niet meer vanzelf, bijvoorbeeld door ziekte. Bewoners kunnen dan terecht bij onze ergotherapeut. Hij gaat op zoek naar de oorzaak van de beperking en leert bewoners om daar zo goed mogelijk mee om te gaan.
De ergotherapeut adviseert en begeleidt bij problemen die spelen bij dagelijkse bezigheden. Denk aan persoonlijke zorg, eten, schrijven, telefoneren en verplaatsen. De ergotherapeut helpt ook bij het aanvragen van diverse hulpmiddelen.
De logopedist biedt gespecialiseerde hulp bij problemen op het gebied van horen, begrijpen, spreken en slikken. Door onderzoek, therapie, advies en begeleiding probeert de logopedist om de taal, spraak en het slikken te verbeteren.
De begeleiding van de diëtist bestaat uit het geven van informatie over gezonde, gevarieerde en passende voeding ten aanzien van het verbeteren van de voedingstoestand en de spiermassa.
De behandelaar kan ook vaktherapie voorstellen als therapeutische behandeling. Bergweide biedt vaktherapie aan in de vorm van muziek, dans, beweging en drama. Onze vaktherapeuten stellen een behandelplan op en werken samen met de bewoner en diens naasten aan doelstellingen.
Muziek is een belangrijk aspect in onze zorg. Muziek is een middel om met de bewoner in contact te komen. Muziektherapie kan helpen om de bewoner uit zijn of haar/ uw isolement te halen en om emoties te verwerken.
Vaktherapie wordt ook ingezet in de palliatieve fase en heeft bewezen een mooie en waardige begeleiding te zijn voor alle betrokkenen in de laatste fase van het leven.
Bergweide beschikt over een uniek muziekwaterbed dat therapeutisch ingezet wordt door daartoe opgeleide medewerkers.
Geestelijke verzorging
In Bergweide is een geestelijke verzorger aanwezig die bewoners ondersteunt in zingevingsvraagstukken middels individuele gesprekken maar ook middels groepsbegeleiding zoals een bijbelgroep. Er is aandacht voor de ondersteuning van teams op het gebied van ethische vraagstukken. Het faciliteren van kerkelijke vieringen behoort ook tot de taak van de geestelijk verzorger.
Somatische zorg en dementiezorg
Van de 12 groepen zijn er twee specifiek voor mensen met een lichamelijke aandoening. In deze groepen wonen mensen met bijvoorbeeld Parkinson, MS of een andere chronische aandoening
Er zijn 10 groepen waar bewoners met verschillende fases van dementie samenwonen. Juist deze verschillende fases zorgen ervoor dat er een goede dynamiek in de groep is. Bewoners kunnen elkaar helpen en de medewerkers kunnen de zorg en hun aandacht goed verdelen.
Echtparen die samen bij ons komen wonen, krijgen een tweepersoonskamer. We doen er alles aan dat zij bij elkaar kunnen blijven. We gaan sowieso uit van wat mogelijk en wenselijk is en kijken altijd naar passende oplossingen.
Familie en vrienden
De mensen die belangrijk zijn voor de bewoner zijn belangrijk voor ons. Zij kennen het levensverhaal en zijn voor de bewoner het contact met de buitenwereld. Die betrokkenheid is van grote waarde. Het gaat om hún dierbare vader, moeder, vriend(in) of partner. Als familie betrekt u ons in de zorg voor uw dierbare en dat doen we samen.